Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dimecres, 17 de març del 2010

La intel·ligència dels ocells

Una vegada vaig llegir, no recorde on, que la capacitat de volar dels pardalets es podia equiparar a la capacitat de raonar dels humans, a la seua intel·ligència. Heus aquí uns vídeos que demostren la capacitat d'aprenentatge d'aquests vertebrats amb ascendència reptiliana tan sabuts. El primer me l'ha fet arribar l'amic Jordi Bilbeny sorprés amb les capacitats cognitives d'una cornella, capaç de fer manualitats si cal per menjar. Adoneu-vos que aquest còrvid ha sabut doblegar un fil d'aram perquè agafés en un extrem la forma de ganxo i poder pujar el poalet que contenia aigua per beure (en principi, el fil d'aram era totalment recte).

En el segon vídeo, el protagonista és una espècie de martinet (no acabe d'identificar exactament quina espècie és) que ha aprés a ser un pescador molt especial: ha aprés que els peixets que li agraden mengen trossets de pa que la gent els llança; doncs bé, ni curt ni peresós, agafa llesquetes de pa de la voreta l'estany i els fa servir com a reclam per atraure els peixos que vol engolir-se.

Algun psicòleg ens pot explicar quin tipus de condicionament o procés d'aprenentatge s'ha operat en el cervellet d'aquests éssers vius, sobretot en el del martinet, que sembla estar en llibertat?




2 comentaris:

  1. Ei Xama, com va tot?
    Doncs he trobat el teu blog per ahí, m´he parat a llegir-lo i em resulta prou interessant... sempre està bé recordar qui sóm i d´ón venim, no??
    Una abraçada!!!
    Visen

    ResponElimina
  2. Doncs sí, va bé, és bo saber qui som i d'on venim per a saber on anem, on volem anar. Salutacions, Xama.

    ResponElimina