Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dilluns, 15 de març del 2010

Primers nius de la nova temporada reproductora

El proppassat diumenge 14 de març vaig anar a veure el niu d'àguila cuabarrada o perdiuera que hi ha des de fa anys a la Serra de Crevillent, concretament a la partida del Castell Vell, en una imponent serralada gairebé inaccessible. Una parella d'anglesos, amants de la natura i el birdwatching, que viu a les faldes d'aquest penyal, em va comentar que feia al voltant de 3 setmanes que havien post varis ous, i que trigarien uns 40 dies en eclosionar. Amb els binocles vaig poder veure com la femella entrava al niu i es va quedar covant la futura prole.

Aquesta parella d'àguiles ha construït un grapat de nius a la façana natural esmentada, i la dona anglesa em comentava que aquestes aus (ells en diuen Bonelli's eagle), cada any, canvien la posta d'un niu a un altre. Amb els binocles es pot veure perfectament que, en tan sols 3 o 4 metres d'amplària, han ubicat 3 nius en una mateixa lleixa rocosa.

Posteriorment
, vaig anar a fer el seguiment de les primeres dues caixes niu que vam instal·lar a l'agost i setembre passat i, tot i que no hi havia senyals que cap parella hagués començat a fer niu, vaig descobrir un niu de gafarrons en un pi blanc de xicoteta alçada, a la Partida Cementeri. El niu contenia 4 ous, i pel que vaig comprovar la femella encara està fent la posta i no ha començat a covar, ja que el color i la temperatura així ho palesaven. Probablement la femella ha fet la posta completa o li queda un ou per pondre, però aquesta setmana començarà a covar de forma continuada. He tret fotos d'aquest niu però, com abans amb el de les d'àguiles, la qualitat d'aquestes no és molt millor, a causa de:

- Estan fetes amb un telèfon mòbil de 3.2 MP.
- El niu estava en la branqueta més alta del pinet més primet i bellugadís de la zona.
- La meua hèrnia discal a les vèrtebres L5-S1 no em dóna molta llibertat de "moviment".

No obstant això, ja he penjat les fotos del niu de gafarrons, amb els primers ouets de la temporada d'un dels fringíl·lids més familiars que tenim.

Foto amb senyalització del niu d'àguila cuabarrada. 14/03/2010
Fóra interessant instal·laran una webcam que emetera imatges
en directe. Li ho demanarem al Conseller de "Mig i part de l'altre"
Ambient.

A sota, 3 fotos del niu de gafarrons a la Partida Cementeri

2 comentaris:

  1. Fa temps que seguixc el teu bloc i hem pareix prou interessant.En quant als nius de les grans aguiles totes en tenen mes d'un per tal d'evitar els parasits d'un any a l'altre.
    Nomes voldria ferte una recomanacio, no nomenes amb tanta exactitud on es troben els nius d'aquestes aus , perque mai se sap qui llegira la entrada. I es una informacio que algun d'esaprensiu pot utilitzar per fer mal.
    Salut

    ResponElimina
  2. Doncs tens tota la raó, ho tindré en compte per a properes vegades. Gràcies pel consell.

    Xama

    ResponElimina