Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dissabte, 29 d’octubre del 2011

Birds in Bristol

Fa 2 setmanes que sóc a Bristol. He contactat amb alguns birdwatchers i m'han convidat a fer alguna passejada per observar aus i, si s'escau, a alguna jornada d'anellament. Una de les iniciatives que tenen és l'observació i registre de pas d'aus migratòries que baixen d'Escandinàvia cap a terres més "templades" (que les gèlides d'allà dalt, s'entén) en la Cabot Tower, una torre situada al bell mig del centre urbà. I és que aquí, tot i ser una ciutat amb vora mig milió d'habitants, és plena de jardins, boscatges i extensions de terra verda que clapegen l'urbs i, on les aus (i els cérvols!), campen allà on volen, perquè en aquesta ciutat troben la llar perfecta. Sense anar més lluny, des de la finestra de la mansarda on dorm, i a menys de 20 metres, em va passar fregant els morros i planant un falcó. I em vaig quedar glaçat amb la bellesa del vol, sobretot perquè mai havia observat un falconet en llibertat (al sud valencià no és que abunden, precisament, els falcons).



També he comprat un bird feeder (menjador per a aus) i l'he col·locat al jardí de la casa. Ja he observat com un pit-roig venia a proveir-se amb la bola de greix que hi he ficat. Açò és un paradís d'aus, i a tir de pedra sense eixir de la ciutat. Ara mateix és fantàstic observar l'espectacle del color ocre amb la seua infinitat de tonalitats que presagien la caiguda definitiva del "bon" temps i l'adveniment d'un hivern que el vent ja porta amb sons crus.

Foto 1. Davant un faig gegantí a Ashton Court.
Foto 2. Bird feeder