Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dilluns, 24 de desembre del 2012

Nou any, nous projectes

Si no passa res, començarem l'any tot presentant un projecte d'educació ambiental i investigació amb caixes niu a la SEO, amb la Societat Il·licitana d'Ornitologia-SIO. Entre els objectius que hi perseguim:

-Afavorir biodiversitat amb les caixes niu col·locades en arbres joves i vells.
-Ajudar a combatre les plagues d'insecte, tot afavorint la reproducció d'aus insectívores.
-L'estudi i anàlisi comparatiu de diferents factors de la biologia de les aus reproductores: riquesa ornítica, ocupació i selecció de les caixes niu en funció de diferents factors.

L'anellament científic ens ajudarà en aquesta tasca i completarà el procés d'estudi i seguiment dels pàrids en la Serra de Crevillent i la comarca.

Així doncs, sort, salut i Bon Nadal.