Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

diumenge, 7 de març del 2010

Art urbà, popular i 'natural'

PAREIX UNA COETA*
La primera vegada que vaig veure uns murals i grafits amb la tècnica de l'stencil a Barcelona ja em vaig quedar bocabadat en comprovar no sols l'originalitat dels dissenys sinó també com, amb tanta senzillesa tècnica aparent, s'aconseguien tan bons resultats estètics. Fa dos estius, a Londres, vaig gaudir amb les obres del gurú d'aquest street art: Sir Banksy. I des de fa un any he descobert que al cap i casal de la Rechió Valenciana van fent-se lloc a poc a poc pels carrers capitalins. Un dels motius que ha caracteritzat l'stencil ha estat, sovint, el tractament de temes relacionats amb política i denúncia social d'una forma intel·ligent (encara recorde la silueta de l'alcadessa catalana de València Rita Barberà i Nolla als carrers del Carme).

D'uns mesos ençà, però, m'he trobat gratament i amb notòria abundància stencils i grafits de temàtica animal, natural, que embelleixen murs, murets, enderrocs i altres menesters arquitectònics en (des)ús. Ara bé, no ho digueu molt fort no siga que el govern de torn s'apunte el tanto i un dia després se m'atravesse el dinar en escoltar Canal 9 i Maribel Vilaplana (l'alcoiana i presentadora més coenta de la història) dient que som "pioners, capdavanters, primers..." en stencil i consciència ecològica, o alguna destrellatada goebbeliana semblant. Us passe una mostra d'una preciosa COETA feta amb stencil al carrer Guillem de Castro (encara no entenc com el Termcat no ha normalitzat aquest terme anglès). Més endavant postejaré més fotos, mentre podeu fer una ullada a murals de la city del Túria aquí, per exemple.

*Frase popular dita a Crevillent, mitjançant la qual es caracteritza i defineix la forma de caminar de determinades persones, que van a corre-cuita, corrents, i que recorda els moviments ràpids de potes i cos d'aquest passeriforme, observades sovint al bell mig de les carreteres i caminals picant i engolint tot tipus d'insectes.