Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dimarts, 14 de març del 2017

LA FILOPÀTRIA DEL CORRIOLET

Hui he matinat una mica més abans d'anar a escola per tal de vore si aconseguia observar algun exemplar de corriol petit o corriolet ('Charadrius dubius') al riu Ripoll (terme de Ripollet). Ja ho vaig intentar infructuosament ahir diumenge.
Resulta que un gran anellador de Ripollet, Antonio España Ruiz, té un projecte interessantíssim des de fa anys amb aquesta limícola migradora. Els marca amb anelles de colors i banderoles blanques numerades per tal de poder identificar-les i llegir-les a distància. Hui ha hagut molta sort i he tingut un xicotet 'xute' d'adrenalina quan m'ha aparegut als prismàtics una banderola amb la xifra 14 al tibiotars esquerre i una anella taronja i una de metàl·lica identificativa al dret.
A més d'aquest corriol marcat, n'he localitzat i fotografiat 3 més al llarg del riu Ripoll al seu pas per Ripollet i Montcada i Reixac. He enviat les dades GPS on l'he observat i fotos a Antonio i, per celebrar-ho encara més, m'ha comentat que ell mateix va poder observar l'any passat AQUEST MATEIX INDIVIDU I AL PUNT EXACTE ON L'HE OBSERVAT JO HUI. És a dir, que després de passar l'hivern a milers de quilòmetres al continent africà, torna a Ripollet, al lloc exacte, any rere any.
I és clar, de seguida m'ha vingut a la ment un concepte (expressat amb un "palabro"): FILOPÀTRIA, que en zoologia designa la tendència que presenten diferents animals (ocells migradors, peixos com el salmó...) a romandre o tornar al mateix territori en què van nàixer per a reproduir-se, per a fer-hi niu. Supose que un dels objectius principals de l'estudi que duen a terme serà aquest aspecte filopàtric de l'espècie.
"Amor a la pàtria", literalment, la d'aquest corriolet número 14 (i la de molts altres). Espere vore-n'hi més, de corriolets identificats.
[adjunte fotos de les troballes, tot i que algunes no tenen gaire qualitat per la distància a què han sigut preses]
[per saber-ne més sobre aquesta au: https://ca.wikipedia.org/wiki/Corriolet]