Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dissabte, 19 de març del 2016

(Sobre)viure de l'engany a Crevillent (i a tot arreu)

Aquest post no parla dels enganys del PP de Crevillent (no acabaria mai de parlar-ne), tot i que, sovint, m'agrada barrejar política i natura. Aquest post, en canvi, parla d'una temàtica enganyosa molt més agradable: la Mimesi, l'Engany, el Teatre que podem observar en qualsevol indret natural de #Crevillent i d'arreu. Hui he fet unes fotos d'un dragonet ('Tarentola mauritanica') que imitava l'escorça d'un garrofer, i es mimetitzava, es camuflava per no ser engolit ("Imitar per a amagar-se", amagar-se per sobreviure). 'Qui s'amaga no s'amarga la diada', seria el lema d'aquests reptilets tan familiars.

Tot seguit, a prop d'aquell garrofer, n'he fet unes altres d'una orquídia de l'espècie Abellera d'espill ('Ophrys speculum'), que busca just el contrari que el dragonet: vol ser (ben) vista ("Imitar per a mostrar-se", mostrar-se per a perpetuar-se). Aquesta orquídia intenta ser fecundada i imita l'abdomen de la femella d'una espècie de vespa, els mascles de la qual cauen rendits al seus "peus" (label) i la pol·linitzen (ajudada també per unes feromones -molt mones a l'olfacte).

Deuen haver-hi dos tipus d'engany: el simbiòtic (innocu) i el parasitari (el del PP). L'engany és una constant en les vides dels éssers vius, hi dediquen grans quantitats d'energia i anys (o legislatures!) d'evolució: enganyar com a estratègia per sobreviure, per prosperar, per perpetuar-se... Vivim en un immens i quotidià escenari natural. Ens agrada l'enginy de l'engany, un melós parany. Molta merda, companys de biòtop.

[Fotos Lumix FZ72: Partida Catxapets, Crevillent, 19/03/2016]