Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

diumenge, 29 de gener del 2017

Les plomes de l'eriçó

Hui estava al riu #Ripoll, al seu pas per #Ripollet, mirant al cel, comptant corbs marins, ardeids, ocells de jardí... de sobte, però, sent una veueta punxeguda que pujava dels peus, una careta tristona amb nasset escrutador que em demanava amb molta educació:
-Ep!, humà, aquí baix, sí, aquí, aquí, enfoca'm, que els de les baixes esferes també tenim dret a eixir en les xarxes socials, malgrat que no tenim plomes nobiliàries bellutades amb colors cridaners. Pues!, tenim pues, pues útils, fantàstiques pues! I un gran olfacte, ho ensumem tot! Mira què faig, m'hi enrosque i rodole, amb les pues, eh que sí!?, això sí que és volar! Digues als humans que existim, que també patim greus perills: mira, mira les bicis i els corredors que passen per aquí, i els verins que ens llanceu. Apa, adéu!
-Adéu, amic #eriçó!, i disculpa'ns. La propera vegada et portaré uns quants escarabats de farina.




I més fotos a: https://www.facebook.com/elgabredecrevillent/