Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dilluns, 18 de juny del 2018

Els coloms de la guerra

Els animals sempre han tingut un paper destacat (de vegades decisiu) en els conflictes bèl·lics entre humans des de temps immemorials. El passat segle XX ens va deixar imatges de gossos paracaigudistes o coloms amb missatges encapsulats a la pota, entre d’altres. És d'aquests últims, dels coloms, que en volia escriure. Els coloms missatgers han dut sovint informacions clau dins de xicotetes càpsules que els diferents bàndols enfrontats col·locaven a les potes de les aus o amb un arnés sobre el llom o el pit de l’animal. Aquesta pràctica sembla ben antiga.

Ara bé, durant la Primera Guerra Mundial (WWI), i per despistar l’enemic, els belgues escrivien missatges  amagats entre les plomes de vol primàries i secundàries de les ales d’aquests columbiformes. Si us fixeu en la foto que adjunte (Metropolitan Museum of Art, USA), veureu un colom belga abans de fer-lo volar per avisar als comandaments i que presenta 3 missatges codificats (BOIS+CODI ALFANUMÈRIC; PONT+ CODI ALFANUMÈRIC; i COLE+CODI ALFANUMÈRIC), que en francés indicaven un bosc, un pont i una mina més un codi secret. Llestos, els belgues.

Els coloms de la guerra, com els coloms de la pau, sempre fent de mitjancers alats entre les misèries i utopies dels humans.

Xama

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada