Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dimecres, 15 de febrer del 2017

Per sopar, un escarabat. Per al ressopó, un gafarró

Imagineu que sou un xicotet pardalet que viu a terres més al nord, posem per cas un mosquiter que pesa 7 grams o un pit-roig que en pesa 16. Amb la tardor, amb el fred i la pulsió migradora i un gran instint de supervivència voleu a gran altura cap a latituds més càlides del sud on trobareu menjar per passar l'hivern i descansar.

Viatgeu de nit, ja que els pardalets també us podeu orientar en vol quan cau el sol. Un corrent d'aire a favor us impulsa i us sentiu lleuger, tot i el fred i el cansament. De sobte, però, sou engolits per la foscor mateixa, sense ni adonar-vos que la mort fantasmagòrica us acaba de fer una abraçada fulminant.

Això que escric, i que sembla un intent de conte de terror per acollonir xiquets, és un fet natural d'allò més normal. El protagonista era conegut: un pardalet (tu). Però, i l'antagonista? Metaforitzat també, no és ni més ni menys que una espècie de moceguello: el nòctul gegant ('Nyctalus lasiopterus').

Però, i ara? No era jo qui sempre deia que els moceguellos són uns éssers molt cuquis que mengen mosquits i ens ajuden a combatre les plagues i ens aporten quantiosos beneficis econòmics? Doncs sí, però el nòctul gegant (el moceguello més gran d'Europa), a banda de ser insectívor i menjar escabarats, odonats i altres insectes majors, també és carnívor i li agrada fotre's pardalets (sense fregir). Pot arribar a mesurar 50cm d'envergadura alar. Però tranquils, que no us atacarà la cadernera ni el hàmster de la gàbia ni el bebé de 3 mesos que porteu al cotxet quan eixiu a fer la ruta del colesterol per baixar el sopar i prendre la fresqueta (ni a #Crevillent ni al #PaísValencià en tenim cites segures).

Resulta que el nòctul gegant caça pardalets, i arriba a més de 500m d'altura, mentre vola, sí, i es creu fins i tot que se'ls menja encara en l'aire, segons les últimes investigacions (tot i que en la seqüència fotogràfica de sota aparega aturat en un tronc). Als excrements que s'han analitzat, s'hi han trobat restes de fins a 31 espècies diferents de passeriformes (ocells 'xicotets').

No passeu terror, que els moceguellos continuen sent uns aliats impagables contra tot el que us molesta (i que és més molest que tot allò que desconeixeu).

[Fotos:Dietmar Nill]





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada