Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dilluns, 22 d’agost del 2016

Els infal·libles del torn de nit

Tinc un amic que, quan treballava a la SEAT de Martorell, sempre comentava que, si ens compràvem un SEAT nou de trinca i ens eixia defectuós, havia sigut "cosa dels del torn de nit".

Així que, cau la nit, i ens posem la bata del departament de control de qualitat per fer un seguiment als del torn de nit d'una "cadena de muntatge" una mica especial: els muceguellos o ratpenats.
Fa una hora i escaig que s'ha amagat el sol. Acudim prop d'una lamina d'aigua. Engegem el detector d'ultrasons. Hi podem sentir diferents espècies de muceguellos o ratpenats: 'Pipistrellus pipistrellus', 'Eptesicus serotinus'...
Deixem de banda l'univers sensorial auditiu. Massa soroll. Passem al visual. Posem en marxa la càmera. Els vídeos casolans que gravem ens permeten observar aquests "insecticides" biològics tan especials treballant sense descans i amb absoluta eficàcia.
S'hi pot comprovar per què ens és tan necessari tenir cura de totes les espècies de quiròpters, imprescindibles vetlladors de la gran cadena de muntatge biològica. Mentre nosaltres dormim amb placidesa, ells passen la nit caçant milers i milers d'insectes. I això implica que ens fan estalvar milers i milers de diners i cabassos i cabassos de salut (a la indústria química això no li agrada, a nosaltres sí).
Sense anar més lluny, l'any passat: un estudi d'investigadors de la Universitat d'Illinois publicat a 'PNAS' destacava que els agricultors nord-americans que conreen dacsa estalvien més d'1 Bilió (amb B) de dolars gràcies a l'acció dels muceguellos sobre les plagues que n'ataquen les collites.
Finalment, apaguem la càmera i ens n'anem de la factoria. No ens ha picat cap mosquit. Tampoc ens ha calgut repel·lent. Serà qüestió de sort? Amb aquests operaris, el servei post-venda no serà necessari.
Vídeos: Xama, Partida Catxapets, Crevillent, 22/08/2016. Per vore els dos vídeos, cliqueu l'enllaç següent:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada