Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

diumenge, 9 de maig del 2010

Èxit d'ocupació de les caixes niu

Havia de ser un dia qualsevol, una excusa per a pujar a la serra, però no. Qui sap si el detonant ha estat l'alt índex de precipitacions durant l'hivern qi la consegüent abundància de menjar?; o que els artesans constructors de les caixes niu han fet una bona feinada?; o que les estadístiques -una vegada més- són sols això: aproximacions? Siga com siga, les caixes niu que hem revisat aquest cap de setmana portaven regals, en plural:

3 parelles de Totestiu (Parus major) i 1 parella de Capellan
et/Mallerenga Emplomallada (Parus cristatus) han oKupat les VPO que vam construir aquesta tardor. És a dir, 4 de les 12 caixes niu revisades fins ara tenen actualment niuada amb un total de 17 joves ocellets (12 PM* i 5 PC**) de 2 espècies distintes de passeriformes insectívors (un bon controlador biològic de plagues, no us sembla!?).El més destacable és que, tot i que les caixes niu no porten ni 8 mesos col·locades (algunes 7 mesos), ja han sigut ocupades i han donat bons resultats (la bibliografia de referència [Baucells et al, 2003] assegura que, en un 80% dels casos, les caixes niu són ocupades a partir del segon any des que van ser penjades). O siga, en principi TOT UN ÈXIT.

Hem contribuït, doncs, que hi haja -de moment- 17 ocellets crevillentins a punt de veure món, si tot va bé i cap predador o altres circumstàncies -no penseu en el caïnisme- ho impedeixen.


*
Parus major
**Parus cristatus
Fotos: es pot veure la femella de Totestiu defensant
la pollada davant l'invasor (a 1 metre i escaig);
restes d'excrements d'algun ocell que fa nit a dins una caixa;
una altra pollada de totestiu amb el cos semicobert
i els canons de les plomes eixint; la femella de Totestiu
que asoma el cap per l'entrada de la caixa niu tot vigilant-me;
una pollada de pocs dies de totestiu; una pollada ben crescuda
i a punt de deixar el niu de totestiu; un pollet en la meua mà
de Parus cristatus (les fotos són de hui i ahir).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada