Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dimecres, 22 de febrer del 2017

El caçador caçat

La setmana passada vaig fotografiar un xoriguer ('Falco tinnunculus') intentant caçar ratpenats. Aquesta setmana ha sigut el torn d'un esparver (gavilán, 'Accipiter nisus') mascle ben agosarat.
Una espectacle fabulós, en eixir d'escola. Gairebé cada dia, cap a les 18h-18:30h l'esparver espera que els estornells arriben a dormir als pins de la plaça del mercat del barri (Fontetes, Cerdanyola del Vallès), és llavors que comença "el ball".

Avui s'ha llançat contra el pi de la foto adjunta, hi ha entrat i ha fet eixir un estornell que ha perseguit durant una estona. Estornell i esparver han passat a gran velocitat i arran de terra entre els gronxadors, mentre els xiquets jugaven impassibles i sense ser-ne conscients de la persecució.



Tot i que no té gaire qualitat, he captat el moment just en què l'esparver
es llançava a l'atac devers el pi on els estornells feien piuladissa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada