Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dilluns, 4 d’abril del 2016

"Teranyines ben cria(d)es, fadrines ben casa(d)es"

Dies de tràfec per la Serra de Crevillent i el Fondo, on, malgrat l'escassesa de pluges d'enguany, tot és esclat de colors i vida. El nostre paradís de biodiversitat particular.

Recull de fotos: 

"Pol·len position", una carrera per la -nostra- supervivència. Obreres treballant de bòlit damunt de flors fetes de paper de seda rosa (Estepa blanca -Cistus albidus). Parc de Muntanya de Sant Gaitano, Crevillent.


Crevillent no serà Costa Rica, però hem fotografiat aquestes belleses de Zygaena lavandulae a la serra.

Al Fondo vaig poder unes quantes observacions ben profitoses, com una bona manada de Perdius de mar (Glareola pratincola), la Gavina capnegra (Ichthyaetus melanocephalus), la Rosseta o Xarxet Marbrenc (Marmaronetta angustirostris), l'Ànec capbanc (Oxyura leucocephala), un bon grup de Bec d'alena (Recurvirostra avosseta). Fins i tot un grup de danesos, anglesos i castellans que feien un tour ornitològic ens van deixar observar pels telescopis un Territ de Temminck (Calidris temminckii), que es diferencia dels altres per les potes de color grogós.


De nou, al camp i Serra de Crevillent he fet unes quantes fotos a una aranya tigre (Argiope bruennichi) fotent-se un bon grapat de proteïnes d'insectes atrapats a la seua teranyina. Com diem a Crevillent: "Teranyines ben criades, fadrines ben casades"