Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dimecres, 4 d’agost de 2010

BIG BROTHER-PARDALET

El Big Brother (Gran Germà) del món dels pardalets, també. Hui, el Dani el Pallissa i jo ens hem apropat a instal·lar una càmera en un niu actiu d'alça-rabo que vaig trobar (per fi!) la setmana passada. En Dani, crevillentí i amic, a més de ser un gran escalador, és biòleg i fa de becari al Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant tot estudiant diferents espècies interessants de pardalets i llur comportament, migració, reproducció, dades biomètriques, predació de nius...
Amb la TV dels pardalets s'aconsegueix aportar una bona fotracada de dades per conéixer més de la vida d'aquests éssers vius que tant m'agraden, ens agraden. Una càmera, un reproductor-enregistrador i una bateria formen part de l'equip que s'hi fa servir: els humans som així de tafaners, per tant tots els moviments, comentaris, relacions sexuals i escenes romàntiques (?) dels moradors del niu -i els possibles predadors- són enregistrats per al gaudi infinit de la comunitat científica ornitològica i per als afeccionats pardalers com jo. Així doncs, us deixe unes quantes fotos de baixa qualitat (mobile phone, my friends!) perquè vegeu els preparatius del Big Brother valencià pardaler. Més endavant ja penjaré algun vídeo perquè us enganxeu al programeta. Salut i bon estiu.

detall del niu amb ouets d'alça-rabo que vaig trobar

càmera a dalt, niu avall

En Dani, preparant la caixa estanca amb els aparells, DVD, bateria...

Disculpeu la LQ (Low Quality) del meu mòbil :(