Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

diumenge, 20 de novembre del 2016

Crevillentins 'voltorejant' per Catalunya

ANELLAMENT DE VOLTOR COMÚ (‘Gyps fulvus’) A ORÍS
Hui hem tingut sessió d’anellament de voltor comú a Orís (comarca d’Osona). El Pablo i jo hem matinat per ‘voltorejar’ una mica a un tir de pedra del Pirineu català oriental. El lloc on s’enxampen els voltors és a tocar d’un abocador al terme d’Orís, on el grup d’anellament Calldetenes-Osona (GACO) té instal•lada una gàbia-trampa on entren a menjar cadàvers de ramat aquests carronyaires fantàstics amb cara de pocs amics.
Les aus hi queden atrapades i, d’un en un, se’n trauen per anellar els que encara no porten anella i per revisar les que sí que en porten i datar tots els exemplars. Se’ls posa dos tipus d’anella en cada pota: una de PVC groga (per a fer-ne una lectura a distància) i la preceptiva anella metàl•lica alfanumèrica que identifica individualment cada exemplar. En la jornada de hui, s’han anellat 35 exemplars nous i se n’han fet 30 recuperacions (voltors que ja portaven anella). Un d’aquests voltors duia una anella col•locada a França.
Els voltors, que dormen en uns cingles propers a l’abocador, són uns visitants habituals d’aquesta instal•lació de residus. El grup GACO, des de l’any 2006 que va començar el projecte d’estudi i anellament de voltors, ja n’ha anellat més de 2000. I precisament hui s’aconseguia arribar als dos milers d’exemplars anellats (2019 en total), d’aquí que s’haja celebrat amb un rètol vermell ben vistós. El 18 de desembre ens han convidat a menjar un xai (borrego) per celebrar-ne la xifra.

Amb comentaris i més explicacion sosbre cada foto en aquest enllaç:I si voleu vore fotos i comentaris sobre anellament de corb marí gros (els castellans en diuen 'cormorán') de la setmana passada, cliqueu el següent enllaç:
https://www.facebook.com/pg/elgabredecrevillent/photos/?tab=album&album_id=373279793022806