Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dimarts, 2 de març del 2010

A la recerca del Bucanetes

Aquest matí fred i ennuvolat he pujat a la Serra d'Albatera, concretament a la Serra de les Finestres i la Rambla Salada (Camí de la Sal), a la recerca del Bucanetes githagineus (Pinsà Trompeter). No he vist ni he escoltat el meu anhelat amic, però m'he creuat amb una serp amiga, set àguiles (6 de l'espècie Aquila pennata, la Calçada, i una de Daurada, la Chrysaetos), i mooolta mooolta sal que prové de l'aigua subterrània del paratge.

L'Àguila Daurada hi era a escassos 30 metres, de mi, aturada en una vigueta elèctrica i netejant-se les infracobertores alars i les potes amb el bec, se m'ha quedat mirant, amb ulls d'indiferència, i ha continuat abellint i posant en ordre el seu plomatge. Veieu perquè sempre us dic que em regaleu una bona càmera de fotos? Perquè d'aquesta manera també vosaltres gaudiríeu d'un moment tan fantàstic com el que he tingut jo mentre mirava per les lents dels meus binocles. Poc després, i a mesura que m'apropava amb el cotxe, ha volat plàcidament camp enllà. És la primera vegada que tinc tan a prop un exemplar d'aquesta espècie en llibertat. Una hora després de la troballa encara estava emocionat, com un xiquet el matí dels Reis Mags.

Una prova més, doncs, que la natura no ens dóna sempre el que volem, però sempre ens ofereix alguna cosa de profit. I tant! No me n'he tornat a casa de buit. El Bucanetes, però, haurà d'esperar.

foto amb Àguila Daurada damunt d'una torre elèctrica