Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dimarts, 31 de gener del 2012

Voltors a Crevillent

Hui, dimarts 31 de gener, cap a les 11.30h he vist una parella de voltors volant en cercles al cel del casc urbà de Crevillent, a no molta altura. Després de fer diferents passades que han durat uns 20 minuts, han fet cua cap a la Serra de Crevillent. Ho deixe escrit perquè, tot i que és habitual la citació de voltors en el moment de pas, no és gaire habitual que facen el que ha fet aquesta parella. Potser pujaven de l'abocador d'Abornasa proper al parc natural del Fondo, on potser sí que és més habitual veure'ls apropar-se a menjar. Com que estic molt desconnectat de les citacions ornitològiques locals, hauré de preguntar al personal si és que sovinteja (de fa poc o fa temps) alguna parella d'aquests accipítrids a la nostra serra.

3 comentaris:

 1. Fa uns vuit anys anava conduint camí del Fondó i pujant per la Garganta vaig veure un grapat de voltors de coll pelat a les Penyes de la Xarpa.
  Salut!

  ResponElimina
 2. L'any passat a l'autovia A7, a l'alçada de la eixida Elx-Asp, hi havia un voltor alçant el vol des de la mateixa mitjana de la carretera. Va ser a l'octubre i a primeres hores de la vesprada.

  ResponElimina
 3. Per ací sí que en veiem sovint, de fet hi ha una colònia molt nombrosa al Barranc del Cint, hi ha dies que estem allà escalant i t'entra l'acollone de vore'ls volant per damunt, com esperant a que ens clavem l'hòstia i tirar-mo-se damunt. Són guapets guapets guapets, i fàcils de vore de ben a prop gràcies al menjador que hi ha per a ells on els porten la carn.

  ResponElimina