ANELLAMENT DE VOLTOR COMÚ (‘Gyps fulvus’) A ORÍS
Hui hem tingut sessió d’anellament de voltor comú a Orís (comarca d’Osona). El Pablo i jo hem matinat per ‘voltorejar’ una mica a un tir de pedra del Pirineu català oriental. El lloc on s’enxampen els voltors és a tocar d’un abocador al terme d’Orís, on el grup d’anellament Calldetenes-Osona (GACO) té instal•lada una gàbia-trampa on entren a menjar cadàvers de ramat aquests carronyaires fantàstics amb cara de pocs amics.
Les aus hi queden atrapades i, d’un en un, se’n trauen per anellar els que encara no porten anella i per revisar les que sí que en porten i datar tots els exemplars. Se’ls posa dos tipus d’anella en cada pota: una de PVC groga (per a fer-ne una lectura a distància) i la preceptiva anella metàl•lica alfanumèrica que identifica individualment cada exemplar. En la jornada de hui, s’han anellat 35 exemplars nous i se n’han fet 30 recuperacions (voltors que ja portaven anella). Un d’aquests voltors duia una anella col•locada a França.
Els voltors, que dormen en uns cingles propers a l’abocador, són uns visitants habituals d’aquesta instal•lació de residus. El grup GACO, des de l’any 2006 que va començar el projecte d’estudi i anellament de voltors, ja n’ha anellat més de 2000. I precisament hui s’aconseguia arribar als dos milers d’exemplars anellats (2019 en total), d’aquí que s’haja celebrat amb un rètol vermell ben vistós. El 18 de desembre ens han convidat a menjar un xai (borrego) per celebrar-ne la xifra.
Amb comentaris i més explicacion sosbre cada foto en aquest enllaç:
https://www.facebook.com/pg/elgabredecrevillent/photos/?tab=album&album_id=373279793022806
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada