Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dimecres, 3 d’agost del 2016

Control biològic de plagues (amb insectes)

Ho tenia pendent des de la passada Pasqua, i ara que tenia temps m'he decidit a fer la caixa niu per a insectes (himenòpters) que ens ajudaran a controlar biològicament les plagues dels nostres horts i a pol·linitzar. Aquests insectes cacen erugues de lepidòpters, entre d'altres, que poden malmetre les nostres plantacions. Les paralitzen i les emmagatzemen en les galeries tubulars o orificis que troben. Quan omplin els tubs de preses, posen un ou i segellen l'orifici d'entrada al tub amb fang. Quan naix la larva, aquesta comença a alimentar-se de les erugues dipositades prèviament a l'interior pel progenitor. Un cop ha crescut i està llesta per volar fora del "niu-rebost", trencarà el segell de fang de l'entrada i n'eixirà.

Abelles i vespes solitàries poden ocupar els orificis que he fet amb el trepant en diferents suports de fusta (sempre reutilitzada/reciclada, mai fusta nova comprada als magatzems): d'una capseta de bossetes d'infusions trobada vora un contenidor de brossa a Terrassa; una soca serrada d'un antic arbre fruiter mort; i fustes de palet industrial. Hi he posat un sostre d'un material plàstic a una de les 3 caixes per protegir-la de la pluja, ja que és aglomerat. Finalment, l'he col·locat a l'hort familiar.

Com veureu a les fotos següents, he col·locat tubs de plàstic transparents de diferent llargària (5,10, 15 centímetres...) i diàmetres (6mm, 8 mm, 10mm...) per poder observar tot el procés que es desenvolupa a l'interior d'aquestes galeries artificials. Aquests models de caixes niu o hotels per a insectes els he copiat a partir d'un post del grup de caixes niu que compartim a les xarxes socials. Vos anime a construir els vostres hotels per a insectes per tal de fer un control biològic de les plagues dels vostres horts i jardins. Tindreu més vida i menys verí.

Procés d'entubat de l'interior de l'hotel. N'he fet modificacions finalment
i he tret tubs per no massificar-lo.

Desconec la llargària òptima dels tubs,
jo he fet servir llargàries diferents, entre 5, 10 i 15 centímetres.







Els he distribuït i col·locat en diferents punts i altures de l'hort familiar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada