Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

divendres, 21 d’agost de 2015

Gaig blau ('Coracias garrulus') a Crevillent

A Crevillent hi ha un bon nombre d'exemplars d'aquesta bella espècie d'au, que presenta uns colors blaus preciosos. En el vídeo es veu un exemplar caçant guixarres/xitxarres damunt de soses al camp de Crevillent. Observar el gaig blau caçar mentre veiem tota la gama de colors que presenta és un espectacle fabulós. Vídeo fet amb Lumix FZ72.

1 comentari:

 1. Hola. Felicitats pel blog, me'l vaig trobar de casualitat (com la majòria de coses interessants) i, com diuen en algún puesto de sudamèrica: "me ha dado en la yema del gusto", és a dir, m'encanta :)
  Encara que imagine que moltes vegades perds la ilusió per publicar i segur que tens millors coses a fer, t'assegure que lo més important és continuar publicant, encara que siga de tant en tant. Bueno, lo dit: molts d'ànims.

  Mon pare va morir l'any passat i, de totes maneres, mira que vam pegar voltes per ahí -sobre tot serres d'Elx i bancals en producció de la Vega Baja, on anavem a caçar cagarneres- i no me vaig trobar mai este pardal, aixina que no li vaig poder preguntar.
  ¿Saps si existeix un nom 'nostre' per este pardal? perque això de 'goig blau' sona molt a diccionari..

  Per cert, mon pare també li deia 'gabre' i 'anera' al mascle i femella del platyrhynchos. Ell era d'Elx, aixina que imagine que més que un ornitònim estrictament clevillentero, és un demònim de tots els que han caçat en el Fondó :)

  ResponElimina