Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

divendres, 24 de maig del 2013

Per on mires, pardalets

En la nostra llengua, hi ha una frase feta que diu "venir d'un pèl", una expressió sinònima de la qual és "faltar poc". Doncs bé, a aquesta tórtora turca li ha vingut d'un pèl que no fóra carn de pneumàtic. O en comptes de pèl, en diríem més aïna que li ha vingut d'una ploma. Un ocell amb molta sort.



1 comentari:

  1. Amic meu,

    A la meua novel·la 'Els països del tallamar" que publique a Editorial Balear (Mallorca) li dedique tota una pàgina a reproduir l'etimologia del mot 'gabre' que és com es diu a tot el Camp d'Elx 'l'ànnec collverd'. És un mot que he sentit centenars de vegades al llarg de la meua vida. El protagonista de la novel·la és un personatge que es diu en Gabre (un servidor teu). De fet, acabe de tornar de Reading, Anglaterra, i m'he fet una foto amb uns gabres a l'aigua, al riu Kennet. És la que empre ara com a foto a la Internet i la podràs comprovar... Pel que fa al llibre el presentaré a Elx i Crevillent cap a l'octubre... ;-)

    ResponElimina