Gabre: el perquè d'aquest nom

Un Gabre és el nom popular català que la gent de Crevillent -almenys els coneixedors dels ocells- assigna al mascle de l'Ànec Collverd (Anas platyrhynchos), és a dir, l'ornitònim crevillentí amb què es designa popularment aquesta espècie. Per una altra banda, la femella d'aquesta espècie d'Anatidae s'anomena popularment Ànera. Aquestes relíquies lingüístiques les vaig enregistrar en una de les diverses entrevistes fetes a caçadors, enviscadors i aficionats locals a l'ornitologia. I dic relíquies perquè són d'aquells mots que difícilment es podran posar de nou en circulació en les boques dels habitants de la nostra ciutat del Baix Vinalopó.

dimarts, 5 d’abril del 2011

El Pinsà Trompeter a Xixona

Us passe un vídeo on s'informa de l'estudi que la UA du a terme sobre el Pinsà Trompeter (Bucanetes githagineus) al Montnegre (Xixona). El crevillentí i amic Dani Ferràndez, Pallissa, a qui algunes i alguns segur que coneixeu, és entrevistat i explica el seguiment que s'està fent de l'espècie i altres detalls. Durant la setmana de Falles (15-19 març) ens vam apropar per trobar algun niu, però els trompeters no es van deixar veure. Ara, però, en Dani ja ha instal·lat alguna càmera per fer el seguiment d'un niu actiu amb cinc ous.

http://www.rtvv.es/va/medio_ambiente/pinsa-trompeter-sahara-sinstalola-xixona_3_411588848.html

Aquí us deixe alguna foto que en Daniel ha tret del niu (sota un matoll de Cantahuesso, Thymus moroderi) i la zona en qüestió, sobretot per als visitants d'aquest blog, amants de la natura i els ocells d'altres parts del país (comarques valencianes septentrionals, Mallorca, Catalunya i més enllà) que no esteu avesats a aquest tipus d'ambient subàrid i d'espècies tan meridionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada